groco
Groco - Leen Buntinx
Global, Japan Afdrukken E-mailadres

(1.) GLOBAL MESSEN SEDERT 1985

Global messen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in zowel de professionele als de hobbykeuken. Met recht heeft het Japanse mes zijn plaats verworven tussen de gevestigde Europese messen. Global messen hebben specifieke eigenschappen die het merk onderscheid van anderen.

Het oorspronkelijke ontwerp van Global messen van de hand van ontwerper Komin Yamada werd in 1985 geregistreerd door Yoshikin. Het revolutionaire ontwerp van de handgreep maakte al snel furore. Diverse keuringsdiensten vonden het belangrijk voor de hygiëne om een mes uit (ogenschijnlijk) één stuk staal op te nemen in de horeca.

Het mes wordt gesmeed en is vervaardigd uit het gepatenteerde “CROMOVA” staal. Deze staalsoort met een hardheid van 56 – 58 Rockwell garandeert weinig breuk en is zo goed als roestvrij. De handgreep is door zijn kuiltjesprofiel antislip. De messen zijn geslepen onder een hoek van 15 - 17° waardoor een langere scherpte is gewaarborgd.

De huidige serie Global messen en aanverwante artikelen is zeer groot. Naast messen zijn er ook :

wetstenen, aanzetstalen (keramisch en diamant), spatels, blokken en foedralen verkrijgbaar.


(2.) GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN “MINOSHARP” WETSTEEN

De exclusief voor Global messen gefabriceerde wetstenen dienen als volgt te worden gebruikt:

Voor het slijpen dient u de wetsteen ongeveer 5 à 10 minuten onder water te dompelen tot de poriën van de wetsteen volledig zijn volgezogen (er komen geen belletjes meer naar boven).

Leg de wetsteen op een ruw oppervlak (of indien meegeleverd in de wetsteenhouder) en zorg ervoor dat het geheel niet weg kan glijden. Houdt het mes zodanig vast (er bestaan wetsteenhulpjes voor) dat de snede met een hoek van 15º tot 17º de slijpsteen raakt. U slijpt het mes van punt naar krop en terug in een gelijkmatige beweging. Eerst op de ruwere kant aan beide zijden, dan op de gladde kant om te polijsten.

Tijdens het slijpen zal een modderachtige substantie ontstaan. Dit residu/slijpsel mag u niet verwijderen, het helpt namelijk bij het slijp-en polijstproces.

Global messen met een zogenaamde “DEBA” slijping dienen slechts aan één kant te worden geslepen (bijvoorbeeld; G-7, G-11 , G-14, G-15, Gs-4 en de hele BUNMEI serie). Om eventuele bramen te verwijderen, haalt u het mes met de andere kant één keer over de steen heen.

Om tussendoor het mes aan te scherpen, kunt u de messen het beste voor gebruik aanzetten met een aanzetstaal (G-38, G-39) of keramische slijpstaaf (G-45).

Na het gebruik van een wetsteen raden wij u aan de messen af te wassen en vervolgens zorgvuldig drogen met een schone doek.


(3.) GEBRUIKSAANWIJZING VOOR HET SLIJPEN VAN UW MESSEN MET EEN "MINOSHARP" KERAMISCHE WATERSLIJPER

* Giet water in het compartiment van de slijper en houd het daar gedurende het slijp proces. Het water in het slijpwiel compartiment dient altijd de draaiende keramische slijpstenen te spoelen om het oververhitten van het mesblad te voorkomen.

* Om de slijper stabiel te houden, grijpt u het handvat stevig vast met één hand.

* Houd het mes vast met uw wijsvinger op de rug van het mesblad, en plaats het mesblad vertikaal in groef nr.1 - Grof- met het blauwe slijpwiel. Beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig.

* Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 2 - Medium- met het bruine slijpwiel en beweeg het mesblad onder lichte druk, 15 tot 20 keer heen en weer of vaker indien nodig.

* Plaats vervolgens het mesblad in groef nr. 3-  Fijn- met het gele slijpwiel, en beweeg het mesblad onder LICHTE DRUK, 15 tot 20 keer heen en weer. Het is heel belangrijk dat u niet te veel druk uitoefent wanneer u het mes door de slijper haalt, want dit zou de slijpwielen kunnen beschadigen.


* Wanneer het slijpen is voltooid, het mes in heet water spoelen en afdrogen voor gebruik.

Door de stand van de slijpwieltjes staat het mes automatisch in de juiste slijphoek.


* MinoSharp PLUS 3 slijpers zijn getest en goedgekeurd door CATRA, de belangrijkste autoriteit op het gebied van messlijptechniek, gevestigd in Sheffield, Engeland. Het aantal vereiste bewegingen hangt af van het type en de conditie van uw mes, maar wij bevelen het volgende aan:

o voor GLOBAL messen, 15 tot 20 bewegingen op elk slijpwiel.
o Voor andere merken probeer eerst 20 bewegingen op elk slijpwiel. Indien het nog niet scherp genoeg is, dan herhalen met nog eens 20 bewegingen op elk slijpwiel.

(4.) ROEST OF AANSLAG OP MESSEN

“Roestvrij” staal betekent in feite altijd “slecht roestend” staal. Immers, staal bestaat altijd hoofdzakelijk uit ijzerdeeltjes en deze oxideren nu eenmaal in verbinding met zuurstof. Deze oxidatie kan effectief worden tegengegaan door chroom en bijvoorbeeld molybdeen aan het staal toe te voegen en dat in samenwerking met zo zorgvuldig mogelijke oppervlaktebewerkingen. Om een mes scherp te krijgen en te houden moet het messenstaal echter vrij veel ijzer bevatten (meer dan het staal van bijvoorbeeld een roestvrijstalen pan).

Oxideren blijft dus altijd mogelijk. Vooral als:

* het mes niet goed wordt schoongemaakt. Voedselrestanten veroorzaken oxidatie en kunnen zelfs het staal “aanvreten”
* het mes met agressieve schoonmaakmiddelen wordt gereinigd. Bijvoorbeeld het gebruik van een vaatwasmachine versnelt oxidatie door het vaak aanwezige zout in de gebruikte zeepmiddelen in combinatie met de hoge temperatuur.
* het mes niet goed wordt afgedroogd

Vrijwel altijd kan de daardoor ontstane lichte aanslag of roestvlek met een polijstmiddel (bijv. “Staalfix” of een andere rvs-reiniger) weggepoetst worden. In ieder geval is het raadzaam om uw messen meteen na het schoonmaken te drogen en de messen nooit in de machine op te laten drogen.

Bij Global messen is op de plek tussen handvat en lemmet de ijzerconcentratie het hoogst door het bijzondere productie procédé. De kans op oxidatie is hier dus het grootst. Wij adviseren daarom Global messen niet in de vaatwasser te doen, ook al omdat door het gerammel in de bestekbak het snijvlak kan beschadigen. Bovendien zullen de bekende zwarte stippen op het handvat verdwijnen: deze stippen zijn namelijk aangebracht met Japanse lak.

Voor alle duidelijkheid: het ontstaan van oxidatie zoals boven beschreven, heeft niets te maken met de kwaliteit van het staal. Global messen zijn vervaardigd uit hoog gelegeerd roestvrij staal.

Waarschuwing! - imitatiemessen

Geachte website bezoeker,


Met regelmaat bereiken ons vragen per telefoon of per e-mail van mensen die ergens een set Global messen hebben gekocht of op het punt staan tot aankoop over te gaan. Bijna altijd gaat het om aanbiedingen van 11 of 12-delige messensets in een foedraal, die te koop worden aangeboden voor bedragen tussen € 150 en € 350

Dergelijke kant en klare messensets in foedraal maken geen deel uit van het assortiment en zijn daarom per definitie niet echt (Global produceert enkel losse messen en/of 2 à 3 delige sets). Het gaat om sets met imitatiemessen die stuk voor stuk de unieke eigenschappen en kwaliteiten van de originele Global messen missen. Hoewel de imitatiemessen op het eerste gezicht (veel) lijken op de originele Global messen, zijn de imitatiemessen van een goedkope en inferieure soort staal waardoor ze snel bot en daarmee waardeloos worden.

Internet en rondreizende verkopers
De sets met imitatiemessen worden regelmatig via de bekende veilingsites op het Internet aangeboden onder het mom van ‘set cadeau gekregen’ en ‘gestopt met de koksschool’ e.d.

Daarnaast zijn er rondreizende verkopers actief, die zich vaak voordoen als beurshandelaren en/of officiële vertegenwoordigers van de Global producten. De rondreizende verkopers hebben het voornamelijk voorzien op restaurants en op andere horecagelegenheden waar zij hun waren proberen te verkopen.

Groco waarschuwt u dus met klem voor de handel in imitatieproducten. Het spreekt voor zich dat de garantie, zoals die wordt gegeven op de originele Global messen niet geldt voor de imitatiemessen.

Contact en meldingen
Wanneer u twijfelt aan of vragen hebt over de echtheid van de aangeboden Global messen of wanneer u melding wilt maken van een bezoek van een verkoper, dan kunt u contact met ons opnemen Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Voor meer informatie over de echte Global messen, verwijzen wij u naar de productinformatie op deze website.

 

Imitatiemessen Global